Projectmanagement Ondergrondse Containers- Wijk/ buurtontwikkelingen (werkvoorbereider- projectmanager)

Tegenwoordig kiezen steeds meer gemeenten ervoor om de afvalinzameling in een wijk en/of buurt efficiënter in te richten en uit te voeren. Steeds vaker ziet men de voordelen van ondergrondse containers (OOC’s of ORAC’S) bij gestapelde- en/of hoogbouw. Misschien is er een straat of buurt voorzien van woningen zonder vrij toegankelijke tuin zodat men geen mini-rolcontainer kan stallen of bied een combinatie van inzamelmiddelen een efficiëntere oplossing.

De beslissing om ondergrondse containers (OOC’s of ORAC’S) in te zetten kan te maken hebben met landelijke doelstellingen op het gebied van afvalscheiding. B-Advice heeft diverse projecten ontwikkeld met de inzet van verschillende inzamelmiddelen waaronder mini-rolcontainers, verzamelcontainers, ondergrondse containers en semi-ondergrondse afvalcontainers. Onze bijdrage bij deze projecten is:

– Wij richten de projectcriteria in voor onze opdrachtgever. Wat zijn de wensen en welke doelen wenst men te behalen? De criteria is dus ingericht op de projectvraag en projectdoelen. Door de projectcriteria en plaatsingscriteria op elkaar af te stemmen kan men een voordeel behalen op bijvoorbeeld de aantal ondergrondse containers. Tevens is het tijdens het ontwikkelen handig om het vervangingsplan op te nemen in de totale project.

– Inventarisatie van de bestaande container situatie (wij noemen dit de IST). Dit presenteren wij middels onze eigen platform en leveren zowel digitaal als schriftelijk de kaarten aan. Wanneer gewenst kunnen we dit op straatniveau opleveren. Visueel is dan inzichtelijk welk huishouden, en op welke wijze, zij hun afval aanbieden. Wij gaan ervan uit dat de informatie door de opdrachtgever word aangeleverd. Is dit niet het geval, of lastig te realiseren, dan kunnen wij ondersteunen.

– Wijk of buurtontwikkeling op basis van een QuickScan. Het plan word technisch en logistiek gecontroleerd en onze eerste aannames worden gepubliceerd op ons platform. Dit platform (b-organized) kan gebruikt worden door het projectteam. Dit kan zowel door intern als externe leden gebruikt worden. Dus aansluiting van leveranciers, aannemers en externe uitvoerders is mogelijk.

– Na het ontvangen van de eerste reacties en adviezen van de beheerders (denkt u hierbij aan de beheerders Groen, Verkeer en bijvoorbeeld de stadsingenieurs) ontwerpen wij het eerste concept. De locaties waar ondergrondse containers een uitkomst bieden onderzoeken wij de locatie op technische haalbaarheid en de logistieke haalbaarheid. Tevens kijken wij of de locatie voldoet aan de ‘inrichtingscriteria ondergrondse containers’. Alle constateringen word geregistreerd op onze productbladen en op ons platform. Dit zal onderdeel uitmaken van het locatiedossier. Zo is de overstap, later, naar het ‘container beheer systeem’ eenvoudig en stuurbaar.

– Tijdens de reguliere bouw overleggen, welke op vaste cycli worden gepland, worden de verdere ontwikkelingen besproken met de projectleden. Na het overleg zal het definitieve concept worden voorgelegd aan de verschillende beheerders, maar ook de inzamelaar, die eerder aansluiting hebben gehad met het project. Na definitief akkoord zal het plan overgaan naar de status ‘definitief concept’. Dit plan is eventueel gereed voor participatie met de bewoners.

– Voor de participatie met bewoners en of gebruikers kunnen wij kaarten en overzichten ontwikkelen en op ons platform aanbieden voor interne projectleden. Voor de bewoners kunnen wij een digitaal platform aanbieden waar de bewoners de informatie van de werkzaamheden en de procedures kunnen vinden. Tevens krijgen ze de gelegenheid om vragen te stellen via het platform. Wij adviseren een FAQ op te nemen op het platform. Beide tools zorgen ervoor dat de eventuele zienswijzeprocedure overzichtelijk en gecontroleerd beheert en gestuurd kan worden.

– Na afwikkeling van de juiste procedures gaat het ontwerp over naar uitvoeringsplan. Wij kunnen begeleiden in de (werk-)voorbereiding, projectbegeleiding en ondersteunen in de plaatsingen van de ondergrondse containers (OOC’s of ORAC’s)